Ain Shams University, Faculty of Graduate Studies and Environmental ResearchJournal of Environmental Science1110-082649120200101EFFECT OF SELENIUM ON SALT TOLERANCE IN MAIZE PLANTSتأثير السيلينيوم على تحمل الملوحة فى نباتات الذرة9112415045510.21608/jes.2020.150455ENMaha A. I.DekhilCentral Administration for Seed Testing & CertificationMohamed F. M.IbrahimFaculty of Agriculture, Ain Shams UniversityHani S.SaudyFaculty of Agriculture, Ain Shams University0000-0002-6341-6156Sanaa A. M.ZaghloulFaculty of Agriculture, Ain Shams UniversityJournal Article20200121<strong>ABSTRACT</strong><br /> Two pot experiments during the seasons of 2017 and 2018 were conducted to investigate the effect of Se as Na<sub>2</sub>SeO<sub>4</sub> (2.5 and 5 µM) as foliar applications on growth, photosynthetic pigments, Na/K homeostasis and eventually the yield of maize plants grown under three different levels of salinity (0, 50 and 100 mM NaCl). The results indicated that Se at 2.5 µM recorded the highest significant values in leaves and stem dry weights, total grain yield plant<sup>-1</sup> and grain filling as indicated by the weight of 100 kernels; As well as, Chl a, Chl b and K concentrations. On contrary, there was a significant decrease in Na concentration and Na/K ratio. Additionally, carotenoids did not reveal any significant changes between Se-treated plants and the untreated ones. <strong>المستخلص</strong> <br />نفذت تجربتي أصص موسمي 2017 و 2018 لاختبار تأثير السيلينيوم کرش ورقي في صورهة (Na<sub>2</sub>SeO<sub>4</sub>) بترکيز 2.5 و 5 ميکرومولار علي النمو، صبغات البناء الضوئي، والتوازن بين عنصرى Na/K والمحصول لنباتات الذرة تحت ثلاث مستويات من الملوحة (0، 50 و 100 مللي مولار NaCl). وقد دلت النتائج على ان معامله 2.5 ميکرومولار حققت أعلي قيم معنويه في الوزن الجاف للأوراق والسيقان، کلوروفيل أ و کلوروفيل ب و K، محصول الحبوب الکلي وامتلاء الحبوب من خلال وزن ال100 حبه. علي العکس من ذلک، کان هناک نقص معنزى في ترکيز Na نسبة Na/K. بينما لم تبدى الکاروتينات اي تغييرات معنويه بين النباتات المعاملة بالسيلينيوم وغير المعاملة.https://jes.journals.ekb.eg/article_150455_ab3ebb6aad16558fdc62c14460984b44.pdfAin Shams University, Faculty of Graduate Studies and Environmental ResearchJournal of Environmental Science1110-082649120200101USE OF SOME ENVIRONMENTALLY SAFE COMPOUNDS DURING CONDITIONING OF WHEAT BEFORE MILLING TO PRODUCE HEALTHY SAFE BAKERY PRODUCTSاستخدام بعض المرکبات الآمنة بيئياً أثناءعمليات تکييف القمح
قبل الطحن لإنتاج مخبوزات آمنة صحيا12515015045610.21608/jes.2020.150456ENMaha M.ZabibInstitute of Environmental Studies and Research, Ain Shams UniversityFarouk M.El-TalawyInstitute of Environmental Studies and Research, Ain Shams UniversityHamdy M.EbeidFaculty of Agriculture, Ain Shams UniversityMohamed A.El-NawawyFaculty of Agriculture, Ain Shams UniversityJournal Article20200121<strong>ABSTRACT</strong>
Wheat is milled into flour or semolina using the conditioning-roller milling process. During the conditioning process the fungal counts and the mycotoxins production increased. The effect of use some conditioning compounds before milling of wheat on mold and aflatoxin production was investigated. Acetic acids at a concentration of (0.05%) inhibited completely the growth of Aspergillus flavus and no toxins were detected. Concentrations of ascorbic acid were not sufficient for mold and aflatoxin production.
The results suggest the use of propionic and acetic acids for inhibiting fungal growth on wheat grains or wheat flour after milling. A wide range of protein content (10.70 - 11.20 %) of flours was recorded. Wet and dry gluten contents of wheat flour samples were consistent with their protein contents. Data indicated that treated wheat with acetic acid in 0.05% concentration during conditioning produced wheat flours has more suitable properties for bread- making than the other treatment. <strong>المستخلص</strong>
يهدف البحث الى دراسة تأثير استخدام بعض الاحماض اثناء عمليات تکييف القمح قبل الطحن لخفض وتثبيط الزيادة فى اعداد الفطريات وسمومها لإنتاج دقيق ومخبوزات آمنه صحيا. لذلک تم استخدام کل من حمض الخليک والبروبيونيک والاسکوربيک بترکيزات مختلفه بالرش اثناء عملية تکييف القمح الروسى قبل الطحن وتقدير ذلک على نمو الفطريات وإنتاج السموم الفطرية وخواص الدقيق الناتج.
<br clear="all" /> ولقد وجد ان استخدام حمض (الخليک) بترکيز 0.05% يثبط نمو اسبراجلس فلافس تماما وبالتالى قدرته على إنتاج السموم. بينما وجد ان ترکيزات حامض الاسکوربيک کانت غير فعالة على الفطر وإنتاج السموم الفطرية. توصى النتائج باستخدام حمض الخليک اثناء عمليات تکييف حبوب القمح. کما أوضحت النتائج أن دقيق القمح المعامل بحمض الخليک بترکيز (0.05) أثناء عملية تکييف الحبوب سجل أفضل النتائج من حيث ملائمته لصناعة الخبز ومنتجات الخبيز. https://jes.journals.ekb.eg/article_150456_20c9911497c5747b466d421376bb89f3.pdfAin Shams University, Faculty of Graduate Studies and Environmental ResearchJournal of Environmental Science1110-082649120200101ECONOMIC ANALYSIS OF THE AGRICULTURAL POLICY OF THE EGYPTIAN RICE CROPالتحليل الاقتصادي للسياسة الزراعية لمحصول الأرز المصري18921215810010.21608/jes.2020.158100ENHesham A. S.AhmedPost Graduate student, Institute of Environmental Studies and Research, Ain-Shams UniversityMohamed S.ShehataDepartment of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Ain Shams UniversityMohamed A. H.FerjaniCrops Department, Faculty of Agriculture, Ain Shams UniversityJournal Article20200121Agricultural production is not sufficient for the needs and desires of individuals, which led to the trend towards import to fill the deficit in agricultural production, especially in strategic crops such as rice, and the Egyptian agricultural policy to encourage farmers to grow these crops such as rice and some other crops by setting price levels for the Achieving local Production of these crops to reduce the deficit in The balance of agricultural trade.
The problem of research is that the government directly or indirectly intervenes in some policies in the supply of rice crop, which may be unfavorable to the producer. This has led to price imbalances between local and world prices.
The aim of this research is to study the impact of agricultural policies on the cost items of rice crop and to show the impact of policies on the revenues and value added using the policy Analysis matrix (PAM).
The research was based on published and unpublished data from government agencies and the world bank. The research used descriptive and quantitative statistical analysis methods and economic indicators of the agricultural policy analysis matrix to analyze the data and achieve the study objectives.
The research found that the nominal protection coefficient of the output reached 0.67 Throgle the Study Period (2000-2017), which means that producers pay implicit taxes of about 0.33 for the average period, as a result of not obtaining the real prices of their production, because the local farm price per ton of rice is lower than the border price in the years of study. This means the absence of a fair production policy and the existence of implicit taxes borne by rice producers in general, and the support and protection of commodity prices in the domestic market in favor of the consumer. As for the protection coefficient of production requirements, it reached 0.9 during the study period (2000-02017) and its value was less than the correct one, which indicates that the cost of inputs at local prices is lower than that of the border price, which means that the state provides support to farmers for production requirements. However, it should be noted that this subsidy is low and not more than 0.10 against the greater proportion of implicit taxes borne by farmers. The effective protection coefficient was 0.66, which implies the existence of implicit taxes to be borne by rice producers. Emphasizes the comparative advantage Egypt enjoys in producing the rice crop due to the lower cost of producing it locally than the cost of importing it.
The study recommended the establishment of marketing systems to ensure the product a profit margin that reduces the taxes incurred by rice farmers and the establishment of a price balancing fund to compensate farmers, work to support the production requirements of rice farmers, attention to scientific research to provide seeds with greater productivity and production requirements at a lower cost.لا يکفي الإنتاج الزراعي حاجات ورغبات الأفراد حاليا وهو ما أدى إلى الاتجاه نحو الاستيراد لسد العجز في الإنتاج الزراعي خاصة في المحاصيل الاستراتيجية کالأرز، واتجهت السياسة الزراعية المصرية إلى تشجيع المزارعين نحو زراعة تلک المحاصيل کالأرز وبعض المحاصيل الأخرى من خلال تحديد مستويات سعرية لتوريد تلک المحاصيل بهدف تحقيق حجم إنتاجي محلى لتقليل العجز في الميزان التجاري الزراعي. وتتمثل مشکلة البحث في تدخل الحکومة بصورة مباشرة أو غير مباشرة في بعض السياسات السعرية في توريد محصول الأرز قد تکون في غير صالح المنتج أدت إلى وجود اختلالات بين الأسعار المحلية والأسعار العالمية وانعکس ذلک على العبء الضريبي الذي يتحمله المزارعين. ويهدف البحث إلى دراسة أثر السياسات الزراعية على بنود التکاليف لمحصول الأرز وبيان أثر هذه السياسات على العوائد المتحققة والقيمة المضافة وذلک باستخدام مصفوفة تحليل السياسات Policy Analysis Matrix (PAM).
واعتمد البحث على البيانات المنشورة وغير المنشورة من الجهات الحکومية، والبنک الدولي. واستخدم البحث أساليب التحليل الإحصائي الوصفي والکمي والمؤشرات الاقتصادية لمصفوفة تحليل السياسات الزراعية لتحليل البيانات وتحقيق أهداف الدراسة.
وتوصل البحث إلى أن متوسطات معامل الحماية الإسمي للنواتج خلال الفترات الثلاثة للدراسة المقسمة بين (2000 – 2017) والتي بلغت حوالي 0.81، 0.56، 0.65، علي الترتيب، وهذا يعنى أن المنتجون يدفعون ضرائب ضمنية تبلغ حوالي 16%، 0.41%، 33.6%، على الترتيب لمتوسطات الفترات نفسها، نتيجة عدم حصولهم على الأسعار الحقيقية لإنتاجهم، لانخفاض السعر المزرعى المحلى للطن من الأرز عن سعر الحدود له في سنوات الدراسة، مما يعنى عدم وجود سياسة إنتاجية عادلة ووجود ضرائب ضمنية يتحملها منتجو الأرز على وجه العموم، ودعم وحماية أسعار السلعة بالسوق المحلى لصالح المستهلک. أما عن معامل الحماية لمستلزمات الإنتاج فقد بلغت متوسطات الفترات على الترتيب 0.911، 0.905، 0.912، مقسمة خلال فترة الدراسة (2000 – 2017) مما يدل على أن تکلفة المدخلات بالأسعار المحلية أقل من نظيرتها بسعر الحدود، وهو ما يعنى أن الدولة تقدم دعم للمزارعين لمستلزمات الإنتاج، إلا أنه يلاحظ أن هذا الدعم منخفضولا يزيد عن 10% مقابل النسبة الأکبر للضرائب الضمنية التي يتحملها المزارعين. أما عن معامل الحماية الفعالفقد بلغت متوسطات الفترات على الترتيب 0.8، 0.5، 0.6، مما يعنى وجود ضرائب ضمنية يتحملها منتجو الأرز. أما معامل الميزة النسبية (تکلفة الموارد) فقد بلغت حوالي 0.5، 0.3، 0.4، على الترتيب،أي أن معامل الميزة النسبية لمحصول الأرز خلال فترات الدراسة (2000 – 2017) کان أقل من الواحد الصحيح مما يؤکد على الميزة النسبية التي تتمتع بها مصر في إنتاج محصول الأرز نتيجة انخفاض تکلفة إنتاجه محليا عن تکلفة استيراده.
وأوصت الدراسة بالعمل على إنشاء نظم تسويق تضمن للمنتج هامش ربح يخفض ما يتحمله مزارعى الأرز من ضرائب ضمنية وإنشاء صندوق موازنة الأسعار لتعويض المزارعين، العمل على دعم مستلزمات الإنتاج لمزارعي الأرز، الاهتمام بالبحث العلمي لتوفير تقاوي ذات إنتاجية مرتفعة ومستلزمات إنتاج بتکلفة اقل.
https://jes.journals.ekb.eg/article_158100_bab612ce5f54ac2c512854d388110587.pdfAin Shams University, Faculty of Graduate Studies and Environmental ResearchJournal of Environmental Science1110-082649120200101ECONOMIC AND ENVIRONMENTAL STUDY TO ENCROACH ON AGRICULTURAL LAND AND ITS IMPACT ON FOOD SECURITY OF EGYPTدراسة اقتصادية وبيئية للتعدي علي الأراضي الزراعية وآثارها على الأمن الغذائي المصري15318415810110.21608/jes.2020.158101ENWafaa M.EL-SayedPost-graduate student at Institute of Environmental Studies and Research, Ain Shams UniversityMosaad E.RagabFaculty of Agriculture, Ain Shams UniversitySamy E.Abo RagabDepartment of Economic Studies, Desert Research CenterSeham A.Abdel HameedInstitute of Environmental Studies and Research, Ain Shams UniversityJournal Article20200121The problem of research is the persistence of the phenomenon of encroachment on agricultural land, despite the existence of agricultural legislation that criminalize this, which led to the continuous decline of the average per capita agricultural land in Egypt, in addition to the continued deterioration of the productivity of agricultural land, which will affect the rates of self-reliance in the provision of goods Strategic food to achieve food security in Egypt, as well as impact on net agricultural income, and exacerbate the problem of unemployment in rural areas, if the situation continues. The study aimed at assessing the impact of agricultural land on food security in Egypt and proposing methods to reduce the spread of agricultural land in Egypt to increase agricultural production at the national level, thereby increasing the self-sufficiency rates of agricultural commodities and reducing the deficit in the trade balance, and to reduce the problem of unemployment among rural people, The research used descriptive analysis to achieve the research objective.
The results of the research showed that the total area of agricultural land that was attacked during the period (1983 - 2018) amounted to about 318,5 thousand feddans, and the total loss of quality in agricultural lands due to the decline in productivity about 658,7 thousand acres. The results indicated that the most important reasons for the encroachment on agricultural land in Egypt are the increase in the number of rural households, the decrease in the value of building fines on farmland, the exceptions to the ban on construction on agricultural land, Encouraging their owners to turn them into non-farm activities, allowing the delivery of facilities to the offending buildings on farmland, and the limited phenomenon of renting residential buildings in rural areas. The study recommended increasing the minimum building fines on farmland to be more effective and effective in reducing the encroachment on farmland, not allowing the facilities to be connected to the buildings erected on the farmland, and expanding the reclamation of agricultural lands in light of the current water resources and irrigation development projects, And continue projects to improve and maintain agricultural land to reduce the qualitative deterioration in agricultural land and achieve a higher degree of dependence on domestic production to achieve food security in Egypt,استمرار ظاهرة التعدي على الأراضي الزراعية بالبناء عليها الرغم من وجود التشريعات الزراعية التي تجرم ذلک، مما أدى الى التناقص المستمر لمتوسط نصيب الفرد من الأراضي الزراعية في مصر، بالإضافة الى استمرار تدهور انتاجية الأراضي الزراعية، مما يؤثر على معدلات الاکتفاء الذاتي في توفير سلع الغذاء الاستراتيجية لتحقيق الامن الغذائي في مصر. بالإضافة، أثر ذلک على صافى الدخل الزراعي في حالة استمرار التعدي وعدم التصدي للمشکلة. وتهدف الدراسة الحالية إلي تقييم أثر التعدي على الأراضي الزراعية وما له من تأثير على الأمن الغذائي في مصر، واقتراح الاساليب التي من شأنها الحد من التعدي على الأراضي الزراعية في مصر لزيادة الانتاج الزراعي على المستوى القومي، ومن ثم رفع معدلات الاکتفاء الذاتي من السلع الزراعية وتخفيض العجز في الميزان التجاري الزراعي. واستخدم البحث اسلوب التحليل الکمي والوصفي لتحقيق هدف الدراسة.
وأوضحت نتائج الدراسة ان إجمالي مساحة الأراضي الزراعية التي تم التعدي عليها بالبناء خلال الفترة (1983 – 2018) قد بلغت حوالى (318,5) الف فدان، وبلغت جملة الفاقد النوعي في الأراضي الزراعية نتيجة تدهور إنتاجيتها نحو (658,7) الف فدان. وجاءت أهم النتائج موکدة علي أن أسباب التعدي على الأراضي الزراعية بالبناء في مصر تتمثل في کل من زيادة عدد الأسر الريفية، وانخفاض قيمة غرامة مخالفة البناء على الأراضي الزراعية، والاستثناءات من حظر البناء على الأراضي الزراعية، ووجود نسبة کبيرة من الأراضي الزراعية المصرية ضمن الفئات الانتاجية المنخفضة مما يشجع ملاکها على تحويلها الى أنشطة غير زراعية، والسماح بتوصيل المرافق الى المباني المخالفة على الأراضي الزراعية، ومحدودية انتشار ظاهرة تـأجير المباني السکنية في المناطق الريفية.
وقد أوصت الدراسة بزيادة الحد الادنى لغرامات البناء على الأراضي الزراعية لتکون رادعة وأکثر فعالية في الحد من التعدي على الأراضي الزراعية، وعدم السماح بتوصيل المرافق للمباني التي تم إقامتها بالتعدي على الأراضي الزراعية، والتوسع في استصلاح الأراضي الزراعية في ضوء الموارد المائية الحالية ومشروعات تطوير الري، والاستمرار في مشروعات تحسين وصيانة الأراضي الزراعية للحد من التدهور النوعي في الأراضي الزراعية وتحقيق درجة أعلى في الاعتماد على الانتاج المحلى لتحقيق الامن الغذائي في مصر.https://jes.journals.ekb.eg/article_158101_67109b5ed275e6be6c17b772fee2d2d6.pdf